Ως μία μαύρη σελίδα της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας ιστορίας θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων – αλλά και στις σελίδες του ιστορικού του μέλλοντος – η χθεσινή. Με χυδαιολογίες, ακρότητες, ύβρεις, με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνευρη, που δεν είχε πεισθεί ούτε η ίδια από τα επιχειρήματα της ηγεσίας της (εκτός από ένα: «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη χάσουμε τις καρέκλες μας»). Με ένα σκάνδαλο που δεν θα διαλευκανθεί ποτέ, γιατί έτσι αποφάσισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Βουλή να μη διερευνήσει το σκάνδαλο “Novartis”, αλλά να κατηγορηθούν πολιτικοί αντίπαλοι της Κυβέρνησης και να απαλλαγούν λόγω παραγραφής, με λεκιασμένες υπολήψεις. Με τη Χρυσή Αυγή να καπηλεύεται το διχασμό που η «Αριστερά» προκάλεσε τεχνητά – ναι, η «Αριστερά», αυτή με το «ηθικό πλεονέκτημα», αυτή που συγκυβερνά με τον άλλο ακροδεξιό, τον κ.Καμμένο, εκείνη η πάλαι ποτέ αντιμνημονιακή αριστερά, που έκανε «δώρο» τους αγανακτισμένους στους νεοναζί, μπας και επιβιώσει η ίδια. Με «λούμπεν» στοιχεία να κλέβουν την παράσταση, όπως ο Πολάκης και ο Κασιδιάρης. Με αξιοπρεπείς ανθρώπους, λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, όπως ο κ.Πικραμμένος, να λυγίζουν μπροστά στους τόνους της λάσπης. Με μία Παράταξη, όπως το Κίνημα Αλλαγής, να εμφανίζεται πάλι ως η «αίρουσα τις αμαρτίες της Μεταπολίτευσης».

Αλλά και με έναν Πρωθυπουργό, όμηρο της ίδιας του της απάτης, των ίδιων του των ψεμάτων, κουρασμένο και αδύναμο πια, να παίζει με το κομπολόι του, και ταυτόχρονα με τους θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο κ.Τσίπρας γνωρίζει πως ο χρόνος του στην εξουσία τελειώνει. Γνωρίζει πως δεν πείθει κανέναν πια. Μαζί με το «ηθικό του πλεονέκτημα» έχει χάσει και το δήθεν «επικοινωνιακό του χάρισμα», το «επαναστατικό του ταμπεραμέντο» και όσα άλλα εφεύρισκαν κάποτε οι οπαδοί και οι επικοινωνιολόγοι του. Ο κ.Τσίπρας είναι ό,τι ήταν ο «κολλητός» και «προστατευόμενός του» κ.Καραμανλής εκεί προς το τέλος του: ένας κουρασμένος Πρωθυπουργός. Το «χρονοντούλαπο της ιστορίας» είναι ανοικτό γι’αυτόν και τον περιμένει.

Είναι ένα θλιβερό τέλος για μία πάλαι ποτέ ανανεωτική παράταξη αριστερών διανοούμενων. Αλλά η λάσπη που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός αρχηγός του σκόρπισαν παντού, θα τους συμπαρασύρει σύντομα. Ας είναι ελαφριά λοιπόν, η λάσπη που θα τους σκεπάζει…