«Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας, Αντρέια Μιράντα

Όσοι πίνουν πάνω από τρία φλιτζάνια καφέ την μέρα, κινδυνεύουν λιγότερο από απόφραξη των αρτηριών και καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τα πορίσματα βραζιλιάνικης έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ σχεδόν πέντε χιλιάδων κατοίκων του Σάο Πάολο, ενώ έλεγξαν τις εξετάσεις τους για πιθανές ασβεστώσεις στις αρτηρίες της καρδιάς, πρώιμο σημάδι στεφανιαίας νόσου και παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

«Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε ότι η τακτική κατανάλωση περισσότερων από τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε τις πιθανότητες ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αρτηριών» στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν, δήλωσε η συντάκτρια της μελέτης, Αντρέια Μιράντα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Η ομάδα της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι,η κατανάλωση καφέ ήταν ευεργετική και για την πρόληψη άλλων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 34 έως 74 ετών (μέσος όρος ηλικίας 50) και η μελέτη πραγματοποιήθηκε τη διετία 2008-2010.

Περίπου 8 στους 10 συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ήταν χαμηλά, ενώ τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Περίπου 3 στους 10 συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν πρώην καπνιστές, ενώ το 16% ήταν καπνιστές. Περίπου το 56% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι έπιναν καφέ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και 12% ότι έπιναν καφέ περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ με καφεΐνη.

Περίπου 10% των συμμετεχόντων εμφάνιζαν φραγμένες αρτηρίες, ο κίνδυνος όμως μειώθηκε σταδιακά όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ. Ο καφές αποτελεί μείγμα μεταλλικών στοιχείων και άλλων συστατικών πέραν της καφεΐνης, γεγονός που εξηγεί την αντιοξειδωτική δράση του, η οποία ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Ο καφές δεν φάνηκε πάντως να βοηθά τις αρτηρίες των καπνιστών, σύμφωνα με την ερευνήτρια. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of the American Heart Association».