Έχει μια δυσκολία αυτή η κυβέρνηση με τα εισοδηματικά κριτήρια. Άλλες φορές θεωρεί ότι η σύνταξη των 643 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλή και άλλες φορές πως μια περιουσία που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια (κυρίως σε δολάρια) είναι… μικρή.

Ετσι, αποφασίζει στην πρώτη περίπτωση, του συνταξιούχου, να κόψει το ΕΚΑΣ στα 35 ευρώ, ενώ στη δεύτερη, του ζευγαριού, να καλύψει τη δαπάνη του ενοικίου του. Σημαντική σημείωση: Και οι δύο περιπτώσεις είναι καθ’ όλα νόμιμες, αφού πατούν σε ψηφισμένους νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Κατά πόσο όμως είναι ηθικό, αυτό εναπόκειται στην κρίση μας. Και στην κοινή λογική.

Η κάλυψη της δαπάνης του ενοικίου της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, που αποκάλυψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος (ρεπορτάζ Κώστας Κατίκος), προκαλεί το κοινό αίσθημα μιας κοινωνίας που βλέπει την πρώτη φορά Αριστερά να κόβει μισθούς, να μειώνει το αφορολόγητο, να κάνει παράνομες μειώσεις συντάξεων και να δίνει σε ευπαθείς ομάδες φιλοδωρήματα μερικών δεκάδων ευρώ για επιδότηση στέγασης.

Μιας κοινωνίας που βλέπει να αποκλείονται πολίτες από το μέρισμα ή από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επειδή έχουν «υψηλά» εισοδηματικά κριτήρια! Και, την ίδια ώρα, να καλύπτεται το ενοίκιο εξωκοινοβουλευτικού μέλους της κυβέρνησης, όπως είναι η κ. Αντωνοπούλου, καταβάλλοντας 1.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 12.000 ευρώ το χρόνο. Το ωραίο μάλιστα είναι ότι η απόφαση αυτή υπογράφεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου όπου η ίδια προΐσταται!

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Η υπουργική απόφαση που αφορά την κάλυψη εξόδων των βουλευτών της επαρχίας που δεν έχουν ιδιόκτητη οικία στην πρωτεύουσα δεν έχει κάτι επιλήψιμο. Ούτε η συμπλήρωσή της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περιλαμβάνει και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, δηλαδή τα διορισμένα μέλη της κυβέρνησης, που επίσης δεν έχουν κατοικία στην Αθήνα.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν προβλέφθηκαν εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπονται για εκατομμύρια χαμηλόμισθους μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι το λιγότερο εξοργιστικό. Υπενθυμίζουμε ότι η κ. Αντωνοπούλου είναι σύζυγος του επίσης υπουργού της κυβέρνησης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το υπουργικό ζεύγος έχει το υψηλότερο «πόθεν έσχες» όλων των μελών της κυβέρνησης, το οποίο δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε.

Αυτό που πρέπει όμως να επαναλάβουμε είναι την έρευνα της Marc για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας πως ένα στα δύο νοικοκυριά που ζουν στην πρωτεύουσα δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς και κοινόχρηστα. Και το ενοίκιό του.

Πηγή: Ελέυθερος τύπος